שמעתם פעם את המושג הפרעה בוויסות החושי?
מכירים את הילדים האלו שנבהלים ממקומות הומי אדם?
ילדים שמחבקים חזק מאוד? צובטים או נושכים בגיל שזה כבר לא הגיוני?
ילדים אשר נרתעים מלגעת בחומרים מלכלכים כמו דבק, חול, פלסטלינה ועוד? הילדים האלו שנופלים לעיתים קרובות או לא מרגישים תחושת סכנה?
יכול להיות שהילד הזה סובל מהפרעה בויסות החושי. מה עושים? יש דרכים לטפל בזה ולעזור לילדים האלו להשתלב בצורה רגילה במהלך החיים, אבל זה מצריך תשומת לב ורצוי לטפל בזה כמה שיותר מוקדם. 15% מהאוכלוסייה הבריאה כיום סובלים מסוג כלשהו של הפרעה בוויסות החושי. נכון לכל אחד יש נטייה חושית שונה מאחרים אבל פה מדובר במצב רפואי שמפריע לילד או האדם הזה להשתלב ולהיות מעורב בפעילות וכן יש לו קושי להגיב בצורה נאותה לגירוי חושי נתון.
ילדים הסובלים מהפרעה בוויסות החושי (גם מבוגרים אבל לילדים זה לרוב יותר מפריע ולכן בולט יותר ) יכולים לקבל טיפול של ריפוי בעיסוק שיעזרו להם להתמודד עם הסימפטומים.
אז מה זה בעצם ויסות חושי? ויסות חושי הוא הדרך בה המח שלנו מעבד את המידע החושי שהוא מקבל מהגוף. מערכת העצבים הפנימית מקבל מידע ממערכות שונות של גירוי פנימי או חיצוני ומתרגמת אותם לפעולה.
שלב ספציפי בתהליך הזה נראה ויסות חושי והוא מתייחס לעוצמה של התגובה לפי עוצמת הגירוי, כמה זמן הוא נמשך ובאיזה תדירות זה מתרחש.
התגובה מסגלת את הגוף לדרישות הסביבה ומאפשרת עיבוד מידע רציף ותקין וזה מאפשר לנו לשים לב לגירויים שיש צורך להגיב להם או לסנן גירויים מיותרים. (למשל תלמיד בכיתה נדרש לעבד מידע רב של גירויים תחושתיים ולסנן אותם על מנת להצליח להתרכז בדברי המורה ולהקשיב)
יש מקרים בהם העיבוד החושי מופר כאשר יש בעיה באחד משלבי התהליך של הקליטה-עיבוד- פלט ולכן זה מקשה על האדם להגיב בצורה מותאמת או להסתגל לסביבה. למשל ילדים שרגישים לגירוי קולי יפגינו סימני מצוקה מרעש סטנדרטי של משאית בחוץ או מכסחת דשא. מה שיקשה עליו לתפקד בבית ולתקשר עם הסביבה שלו. ילדים שרגישים למגע ימנעו מלגעת בחומרים מלכלכים או יירתעו ויתלוננו על כאב כאשר נוגעים בהם גם בצורה עדינה שאינה אמורה להכאיב. איך וויסות חושי בא לידי ביטוי?