מה נראה אצל ילדים (ומבוגרים) שמתמודדים עם הפרעה בוויסות החושי?

במקרים רבים ילדים המתמודדים עם הפרעה בוויסות החושי יסבלו גם מהפרעת קשב וריכוז, או לפחות יראו כך.

הרבה פעמים יהיו להם קשיים באניטראקציה חברתית (תארו לעצמכם לנסות לנהל שיחה הגיונית כאשר תקוע לכם קוץ בעורף, או ללמוד כאשר עשרה מקלטי טלוויזיה עובדים ברקע בווליום גבוה, כל אחד על תחנה אחרת) 

אלו הם הסימנים למי שנמצא בתת- תחושה. יהיו תסמינים שונים אצל ילדים שונים לפי האופי ורמת ההפרעה אצלו באופן אישי. 

יש ילדים שירגישו קושי להתארגן בזמן משחק, או ילדים שצמדו לתבניות ויביעו חשש משינויים. (אפילו ברמה של חוסר רצון לנסות משהו חדש). במקרים רבים נראה שיש פרופיל מעורב של ההפרעה בוויסות החושי, כמו ילדים שיהיו רגישים יתר במערכת הטקטלית - רגישות לתוויות, מצד אחד ומצד שני יהיה חסר תחושה( מחפש ) במערכת האוראלית (הפה)- למשל יחפש לאכול מאכלים בעלי טעם חזק.

חשוב מאוד לזכור שלכל אחד מאיתנו יש רגישות שונה והדרך שאנחנו חווים את העולם היא שונה מאשר אצל אדם אחר. 

לא כל רגישות של ילדי או אדם מבוגר היא הפרעה בתפקוד החושי, יש עוד דברים רבים שצריך לשלול מצבים אחרים כמו מצבי רקע, הפרעות שינה, או חוסר איזון תזונתי.

מתי כדאי ללכת לטיפול?כאשר יש לילד התנהגות שונה מהרגיל שמשפיעה על תפקודו בבית או במסגרת החינוכית. במקרה כזה מומלץ לגשת לטיפול מתאים. חשוב מאוד לגשת לטיפול מוקדם ככל האפשר על מנת לאפשר טיפול מיטבי. 

טיפול בילדים בעלי הפרעה בוויסות החושי, נעשה על ידי מרפאים בעיסוק בעלי הכשרה מותאמת לתחום, יש גישות טיפול שונות וכל מטפל צריך להתאים את הטיפול לילד, לסביבה שלו לסיבת הפניה ולניתוח של הפרופיל התחושתי של הילד. לפעמים יהיה צורך להתאים את הסביבה והפעילות של הילד על מנת לאפשר לטפל בו בצורה טובה  (סילוק גירויים שונים ממרחב המחיה שלו). רצוי לעדכן את הצוות החינוכי של הילד שהתחלנו טיפול בתחום הוויסות החושי, על מנת לתאם דרכי פעולה ובעיקר כדי שיוכלו להבין אותו ואת המניעים להתנהגות שלו שנחשבת חריגה.  

הכי חשוב לזכור שמדובר בהפרעה אורגנית לגמרי, לכן ממש חשוב שלא לכעוס על הילד בגלל ההתנהגות שלו, או להתמקד בתוצרים שלה. חשוב לעזור לו בתהליך שהוא עובר ולשקף את ההתנהגות שלו ולתת לו אלטרנטיבות מתאימות.